Bindeleddet i det digitale sundhedsvæsen

Søgning

Praksis

Modernisering

Deling af diagnoser fra almen praksis

Opdateret 16. december 2024

Baggrund

Den praktiserende læges journalsystem er opsamlingspunkt for alle patientens diagnoser, da journalen i lægepraksissystemet både indeholder diagnoser registreret i almen praksis, samt diagnoser modtaget i epikriser fra andre behandlere, fx hospitaler.

Diagnosekortfunktionen og forbedret mulighed for diagnosekodning er blevet udbredt til alle lægepraksissystemer indenfor de sidste par år. Det kan du læse mere om via Diagnosekort-projektet her.

Diagnosekortet gør det muligt at samle udvalgte diagnoser i et velafgrænset overblik over patientens aktuelle helbredstilstand samt tidligere betydningsfulde relevante diagnoser, hændelser og tilstande. Patientens egen læge er ansvarlig for i samråd med patienten at udvælge diagnoser, som skal vises på diagnosekortet.

Diagnoser udvalgt til diagnosekortet overføres til Primærsektorens Leverandør Service Platform (PLSP), hvorfra de deles til Min Læge-appeen, så patienten kan se sit diagnosekort.

Sundhedsdatastyrelsen har i 2022 udarbejdet en foranalyse, som afdækker behov og gevinster ved deling af diagnoser på tværs af hele sundhedssektoren i Danmark. Foranalysen kan du læse mere om her.

Deling af diagnoser fra almen praksis tager udgangspunkt i Sundhedsdatastyrelsens foranalyse og skal sikre at patientens diagnosekort kan deles med andre behandlingsansvarlige sundhedspersoner på tværs af sektorerne i sundhedsvæsenet.

Arbejdet med deling af diagnoser er nu så fremskredent, at det er blevet et selvstændigt projekt hos MedCom ift. diagnosekortprojektet.

Deling af diagnoser via PLSP og den fælles nationale infrastruktur

Deling af diagnoser fra almen praksis sker i et tæt samarbejde mellem PLO, MedCom, Sundhedsdatastyrelsen, PLSP og sundhed.dk.

Diagnoser opsamlet hos PLSP skal deles i en HL7 FHIR-standard til dokumentdelingsservicen (DDS) på den Nationale Service Platform (NSP) og dermed drage fordel af den eksisterende nationale sikkerhedsinfrastruktur.

Bekendtgørelsen om drift m.v. af den fælles digitale infrastruktur vil således blive opdateret til at inkludere deling af diagnoser fra almen praksis.

Sundhedsdatastyrelsen har bl.a. udarbejdet forretningsregler, en logisk informations- og datamodel samt en teknisk implementeringsvejledning. Den finder du her.

Udover den allerede eksisterende visning i Min Læge-appen, vil diagnoserne blive vist for borgeren på sundhed.dk. Fagpersoner vil kunne tilgå diagnoserne i Sundhedsjournalen på sundhed.dk.

Deling af diagnoser kan tidligst ske fra d. 1. marts 2025, hvor Bekendtgørelsen om drift m.v. af den fælles digitale infrastruktur forventes at være opdateret med den nødvendige lovhjemmel til deling af diagnosedata.

Standarden

Som nævnt deles diagnoserne fra PLSP som et FHIR-dokument via eksisterende national infrastruktur til dokumentdeling. Standarden kaldes ConditionList og understøtter forretningsregler og datamodellen udarbejdet af Sundhedsdatastyrelsen.

Beskrivelse af FHIR-standarden findes her.

Når et dokument deles via NSP’en skal der anvendes bestemt metadata, som gør det muligt at dele og fremsøge dokumenter. Disse metadata skal overholde metadatastandarden.

Test og certificering

Jf. domæneregler skal både MedCom og SDS udføre tests for at sikre overholdelse af standarder og forretningsregler, samt korrekt opkobling til infrastrukturen. MedCom tester de indholdsmæssige standarder samt metadata og udførsel af kald til infrastrukturen. Der skal anmodes om test på siden her.

Projektdokumenter

Indlæser dokumenter

Kontakt

Portrætfoto af Anne Kathrine Langfeldt Leksø

Anne Kathrine Langfeldt Leksø

Konsulent

Praksis-/Lab.-team