Bindeleddet i det digitale sundhedsvæsen

Søgning

Nyhed

Europæisk aftale omkring sundhedsdatadeling er indgået

19. marts 2024 · Læsetid: 1 minut

EU-logo med sundhedsikoner som erstatning for EU-stjernerne samt EHDS- og xShare-logo nederst i lysegrå kasse.

Foråret er for alvor ved at gøre sit indtog, og særligt lys er der efterhånden kommet mere af. Lys er der også ved at være for enden af tunnelen ift. en europæisk aftale omkring sundhedsdatadeling.

Europa-Parlamentet og EU-Rådet har i fredags landet en aftale omkring European Health Data Space-forordningen (EHDS) efter flere års udarbejdelse og bearbejdelse. Forude venter stadig en formel godkendelse af forordningen i både Rådet og Parlamentet.

EHDS er ikke noget splinternyt fænomen i MedCom, og akronymet har da også været i vores dagligdagsordforråd i efterhånden et godt stykke tid.

Forkortelser er vi generelt ret glade for i MedCom, og vi har haft et særligt blik rettet mod EHDS, da det både handler om interoperabilitet og datadeling, men også om europæisk samarbejde og udvikling.

Og europæisk samarbejde og udvikling har altid været en del af MedComs virke. I år, hvor vi fejrer 30-års jubilæum, har vi i 29 af disse nemlig været aktive i international sammenhæng.

Vores første EU-projekt fra 1995 hed CoCo – og mange EU-projekter senere, er vi nu koordinator for EU-projektet xShare, som netop handler om at muliggøre nogle af ambitionerne i EHDS.