Bindeleddet i det digitale sundhedsvæsen

Søgning

Nyhed

MedCom er med i stort og ambitiøst EU-projekt

18. januar 2024 · Læsetid: 2 minutter

Projektet hedder xShare, og formålet er at bane vejen for nem og sikker datadeling mellem EU-lande gennem EHRx-formatet (European Electronic Health Record Exchange Format).

xShare logo

I går blev det ambitiøse EU-projekt xShare officielt introduceret på et stort launch-event i Athen.  

40 partnere samledes for at præsentere det nytænkende initiativ, som vil være med til at forme fremtidens digitale sundhed i EU. 

Formålet med xShare er nemlig at bane vejen for nem og sikker datadeling mellem EU-lande gennem EHRx-formatet (European Electronic Health Record Exchange Format).  

“Den gule knap”

Ambitionen med den gule knap er, at du som EU-borger får mulighed for at dele dine sundhedsdata på en sikker og standardiseret måde. Man forestiller sig især, at knappen kommer til at figurere i digitale sundhedsapps.

Mie Matthiesen, som er specialkonsulent i MedCom og xShare-projektkoordinator, fortæller:

“MedCom er med i projektet, fordi det er en chance for at komme tættere på den kommende forordning fra EU-Kommissionen om et ’European Health Data Space’ (EHDS). Her er målet at sikre deling af sundhedsdata mellem medlemslandene og øge borgernes digitale adgang til og kontrol af egne sundhedsdata. Det er netop dét, xShare skal være med til at muliggøre”

Det er første gang, at EU går forrest om at skabe en fælles mulighed for at dele data på tværs af landegrænser. Og for at nå målet kræver det et højt niveau af standardisering og en stærk evne til at facilitere samarbejde mellem mange parter.

Derfor er det også en ære for MedCom, at vi skal løfte ansvaret som projektkoordinator for de 40 deltagende organisationer. Det uddyber Mie:

“Vi kunne ikke sige nej, da HL7 Europe inviterede MedCom med i xShare-projektet som overordnet projektkoordinator. Det er alletiders chance for at komme tættere på det arbejde, der foregår i Europa om udviklingen af et fælles europæisk udvekslingsformat til deling af sundhedsdata – et format, vi også ser muligheder i i MedCom

En del af det at være projektkoordinator er at varetage kontakten mellem projektet og EU-Kommissionen, og vi er med til at styre projektet i den rigtige retning. Noget, som også vil gavne Danmark frem mod EHDS:

“Det er en stor opgave, men vi har et fagligt meget stærkt konsortium og en lang og spændende rejse foran os de næste 3 år

Mie Matthiesen, xShare-projektkoordinator