Bindeleddet i det digitale sundhedsvæsen

Søgning

Test/certificering

Test og certificering – en del af MedComs DNA

12. september 2024 · Læsetid: 3 minutter

MedCom blev skabt med det formål at sikre udvekslingen af elektroniske data mellem parterne i det danske sundhedsvæsen via danske profileringer af internationale standarder. I dag er det stadig en af MedComs fornemmeste opgaver. I artiklen dykker vi ned i MedComs grundlæggende eksistensberettigelse; hvorfor tester og certificerer vi – og hvilken betydning har det?

Ikoner af hhv. kvalitet og standarder med tekst "Test og certificering - en del af MedComs DNA". Nederst MedComs 30-års jubilæumslogo

Sikring af en standards vej fra udvikling til ibrugtagning

Siden MedCom blev grundlagt i 1994 har det været vores kerneopgave at udvikle og udarbejde standarder for derefter at teste og certificere leverandører i dem.

Opgaven består derfor i enten at revidere en standard eller udarbejde en ny standard på baggrund af sundhedsfaglige og tekniske specialistinput, som både involverer offentlige og private aktører samt andre teams i MedCom.

Efterfølgende bliver it-systemerne så testet i standarden på baggrund af en detaljeret testprotokol. Først når it-systemet er gennemtestet og certificeret af MedCom, får standarden det grønne flueben – kvalitetsstemplet – og får lov til at blive brugt i praksis hos den pågældende leverandørs kunder. Alle godkendte MedCom-Certificeringer vises herefter i en samlet godkendelsesoversigt.

På den måde sikrer vi, at den digitale udveksling af information opfylder kvalitetskravene og kan ske som aftalt mellem sundhedsvæsenets parter.

MedCom er altså mere end test af transport. Det handler både om det semantiske indhold og infrastrukturen. Vi tester ikke blot, om tingene når frem – men kommer også med anbefalinger til implementering af brugergrænsefladen. Derfor arbejder vi også med begrebet semantisk interoperabilitet; altså at vi tester både det tekniske og det indholdsmæssige.

Fra manuelle testprocesser til systematisk ISO-kvalitetsstyring

I 90’erne var vores primære fokus på at sikre, at den grundlæggende funktionalitet i sundheds-it-systemerne fungerede korrekt og kunne udveksle data pålideligt. Testprocesserne var dengang ofte manuelle, og certificeringskriterierne var relativt simple sammenlignet med nutidens standarder.

I 00’erne begyndte vi at implementere mere omfattende teststrategier. Dette inkluderede blandt andet brug af automatiserede testværktøjer og udvikling af mere komplekse testscenarier, der kunne simulere virkelige arbejdsgange i sundhedsvæsenet.

Denne periode var også kendetegnet ved en stigende anerkendelse af behovet for standarder og interoperabilitet. MedCom arbejdede tæt sammen med både nationale og internationale standardiseringsorganisationer for at sikre, at danske sundheds-it-løsninger kunne integreres med systemer i andre lande. I denne periode var MedCom især aktiv i EU-projekter som epSOS og Antilope.

I dag er MedComs tilgang til test og certificering blevet endnu mere struktureret via et større fokus på kvalitetsstyring gennem implementeringen af ISO 9001:2015 – krav til kvalitetsledelsessystemer. Kvalitetsstandarden har været implementeret siden 2016 og har hjulpet MedCom med at systematisere processer og sikre en høj grad af kvalitet og dokumentationstransparens.

ISO 9001:2015 har desuden indført en mere holistisk tilgang til kvalitetsstyring, hvor der ikke kun fokuseres på selve test- og certificeringsprocesserne, men også på bl.a. ledelsens engagement, medarbejdernes kompetencer og den løbende forbedring af arbejdsprocesserne.

Hvad byder fremtiden så på?

Når vi kigger ind i krystalkuglen, vil MedCom fortsat stræbe efter at forbedre test- og certificeringsprocesserne. Teknologiske fremskridt, såsom AI, åbner nye muligheder, som vi løbende vurderer, hvordan dette kan forbedre vores processer. Dette vil højest sandsynligt spille en større rolle i fremtidens teststrategier, hvilket vil muliggøre endnu mere avancerede og præcise tests.

Samtidig vil samarbejdet med internationale standardiseringsorganisationer forblive en hjørnesten i MedComs arbejde for at sikre interoperabilitet på tværs af grænser. Dette ses bl.a. i øjeblikket via vores deltagelse i EU-projektet xShare, men vi er også spændte på, hvordan den nye EU-forordning omkring et European Health Data Space (EHDS) ender med at komme til at se ud – og hvilken betydning den får for datadeling af sundhedsoplysninger i EU.

Generelt har MedCom i disse år et stort fokus på at udnytte teknologisk udvikling og understøtte de sundhedsfaglige parters fremtidige behov, hvad angår både MedComs standarder og infrastruktur.

Således er vi med til at fremtidssikre standarderne og måden, hvorpå de transmitteres og deles. Dette arbejde er i fuld gang via moderniseringsarbejdet, hvor alle nye og reviderede standarder udarbejdes i HL7 FHIR-formatet. Et stort arbejde og en længerevarende proces, men noget, der gør arbejdet med standarder mere fleksibelt og tidssvarende.