Nyhed
Henvisninger gennem snart 30 år: Et fælles arbejde mod sammenhængende løsninger
12. december 2024 · Læsetid: 4 minutter
Gennem snart tre årtier har MedCom i tæt samarbejde med sundhedsvæsenets aktører udviklet løsninger, der gør digitale henvisninger enklere og mere sammenhængende. Med nye pakkeforløb for borgere med kroniske sygdomme som en del af sundhedsreformen fortsætter arbejdet mod bedre patientforløb – nu med blikket rettet mod modernisering i FHIR-format.
Hvordan har MedCom gennem årene været med til at sikre, at digitale henvisninger gør hverdagen lettere for klinikere og mere effektiv for patienter? Her får du historien om en fælles indsats med samarbejde som det gennemgående nøgleord.
Fra papir til dynamiske henvisninger
Henvisninger har gennem MedComs 30-årige historie været en central del af samarbejdet om at styrke den digitale kommunikation og sikre sammenhæng på tværs af sektorer i det danske sundhedsvæsen.
Udviklingen af digitale henvisningsløsninger er sket i tæt dialog med sundhedsprofessionelle, lægerne der sender og modtager henvisningen, it-leverandører og andre aktører.
Målet har altid været klart: at lette hverdagen for lægerne, sikre at henvisninger sendes til den korrekte modtager, samt at forbedre patientforløb gennem hurtigere og mere præcis kommunikation.
Fra kræftpakker til kronikerpakker
Et vigtigt skridt i udviklingen var introduktionen af pakkehenvisninger, også kaldet dynamiske henvisninger, der blev udviklet for at understøtte kræftpakkeforløb og hjerteforløb mellem almen praksis og sygehusene. Senere er andre patientforløb, såsom rygsygdomme, demensudredning og kommunale forebyggelsestilbud, også kommet med.
I dag findes der over 100 forskellige pakkehenvisninger, som omfatter bl.a. kræft-, hjerte- og forebyggelsesforløb. Som led i den nye sundhedsreform skal der nu også udvikles pakkeforløb for borgere med kroniske sygdomme.
Disse løsninger gør det muligt for lægen, via deres journalsystemer, at udfylde henvisningen med de oplysninger som er relevante for det aktuelle patientforløb, samt at hente relevante oplysninger på sundhed.dk, hvor forløbsbeskrivelserne for de enkelte sygdomme ligger. Herefter kan lægen hurtigt sende henvisningerne til rette modtager til videre behandling.
Pakkehenvisninger er blevet en central del af MedComs daglige drift. Databasen, kaldet Henvisningstabellen, opdateres dagligt i tæt samarbejde med sundhedsprofessionelle og andre aktører. Lægepraksissystemerne henter herefter opdateringerne og lægger dem ud i den enkelte praksisklinik, så den opdaterede dynamiske henvisning kan anvendes af lægen. Det sikrer, at systemet konstant matcher de praktiske behov.
Du kan læse mere om pakkehenvisninger og finde pakketabellen her.
En fælles indsats fra starten
Fra begyndelsen har MedComs arbejde været præget af en tæt dialog med brugerne.
“Da vi begyndte arbejdet med pakkehenvisninger, var det helt afgørende, at løsningerne blev udviklet med udgangspunkt i klinikernes behov. Vi har altid haft et tæt samarbejde med alle aktører, fordi vi kun gennem fælles indsats kan sikre, at løsningerne fungerer i praksis”
Det fortæller Gitte Henriksen, der næsten har været en del af MedCom siden starten i 1994 – og som dermed har fulgt udviklingen tæt.
På vej mod modernisering med FHIR
Hvordan sikrer vi, at fremtidens henvisningssystemer ikke bare er teknisk avancerede, men også brugervenlige for klinikere? Overgangen til FHIR-formatet kan være svaret.
Henvisninger kører i dag i standardformaterne EDIFACT og XML, men en igangværende analyse af Deloitte undersøger mulighederne for at modernisere løsningerne til FHIR-format.
Direktør Lars Hulbæk fortæller:
“Hvis vi skal lykkes med denne overgang, kræver det, at vi fastholder og styrker det tætte samarbejde mellem sektorerne, med konkret afsæt i de sundhedsfaglige behov. Det er kun sammen, vi kan skabe landsdækkende løsninger, der fortsat giver værdi for både sundhedsprofessionelle og patienter”
Samarbejde er nøgleordet
MedComs tilgang bygger på dialog og fællesskab, og henvisningsområdet er ingen undtagelse.
Med 30 års erfaring står MedCom klar til at bidrage til fremtidens sundhedskommunikation – i fællesskab med vores mange samarbejdspartnere og uanset hvilke it-systemer der anvendes.