Dosisdispensering
Opdateret 15. oktober 2024
Få seneste status på projektet her
Baggrund og formål
KL har i samarbejde med Danske Regioner, PLO, Apotekerforeningen og Styrelsen for Patientsikkerhed – i regi af en arbejdsgruppe i Indenrigs- og Sundhedsministeriet – fået udarbejdet en analyse af dosispakket medicin udført af MUUSMANN.
Analysen peger på, at dosispakket medicin er mere patientsikkert, og at der er et potentiale på frigørelse af mellem 600-900 sygeplejersker/SOSU-assistenter (årsværk) i kommunerne på mellemlangt til langt sigt.
Der er derfor igangsat et tværsektorielt implementeringsprogram.
Læs mere om projektets formål, særlige vilkår, aktivitetsplan og organisering i projektgrundlaget.
Aftale med lægerne om dosispakket medicin
Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) har den 14. marts 2023 indgået en aftale med Praktiserende Lægers Organisation (PLO) om dosispakket medicin.
Midtvejsstatus
Der er i Q3 2024 udarbejdet en midtvejsstatus med udgangspunkt i de 19 anbefalinger, som analysen om dosispakket medicin, udført af MUUSMANN, peger på. Se kort opsummering af midtvejsstatus nedenfor, eller læs midtvejsstatus på projektet om udbredelse af dosispakket medicin.
- Lægepraksissystemer har implementeret identificerede forbedringstiltag.
- Almen praksis er tilbudt undervisning i form af videoer fra deres leverandører, webinarer, klyngepakke udbudt af KiAP eller besøg i klinikken fra datakonsulenter. Der er udarbejdet en del tværsektorielle vejledninger.
- Kommunerne er tilbudt deltagelse i netværksmøde, og MedCom stiller sig til rådighed for deltagelse på KLU- eller dialogmøder. Der er udarbejdet en implementeringsguide og en del tværsektorielle vejledninger. Der er afholdt webinar i samarbejde med EOJ-leverandører, og der arbejdes på implementering af forbedringstiltag i EOJ-systemerne.
- Der er udarbejdet et ‘Flowchart til hospitalspersonale ved ændringer i dosispakket medicin hos borgere tilknyttet medicinhåndtering’, som skal godkendes tværregionalt og politisk inden udsendelse til regionerne/sundhedsklyngerne.
- Apotekerforeningen har kørt en faglig kampagne på apotekerne, kapaciteten af pakkemaskiner er ved at blive udvidet, og der gennemføres temadage for de dosisansvarlige på apotekerne i oktober 2024.
- Sundhedsdatastyrelsen leverer månedlige statistikker fra Lægemiddelstatistikken om antallet af borgere på dosispakket medicin. Der er sendt en henvendelse til Sundhedsministeriet om lovændring, så man i stedet må benytte FMK-statistikken, hvor man vil kunne få flere detaljer med omkring statistikken.
- Styrelsen for Patientsikkerhed er repræsenteret både i Programstyregruppen og Den tværsektorielle arbejdsgruppe og har været med til at udarbejde tværsektorielle vejledninger. Styrelsen for Patientsikkerhed har ligeledes revideret i pjecen ‘Korrekt håndtering af medicin’ ift. modtagekontrol og fjernelse af tabletter fra dosisposer.
Fokus fremadrettet
- Der skal følges op på de kommuner, der har under 2 % af deres 75+-årige på dosispakket medicin. Ligeledes opfølgning på, om kommunerne har fået lavet gode samarbejdsaftaler med de praktiserende læger og apotekerne.
- MedCom er i samarbejde med PLO ved at lave nyt KLU-materiale, som kommunerne kan gøre brug af.
- At få implementeret ‘flowchart til hospitalspersonale ved ændringer i dosispakket medicin hos borgere tilknyttet medicinhåndtering’ i alle 22 sundhedsklynger. Herunder at få apotekerne med i det samarbejde.
- At tænke apotekerne ind i Sundhedsklyngesamarbejdet, så vi får alle parter med
Projektdokumenter
Indlæser dokumenter
Kontaktpersoner
Karina Hasager Hedevang
Konsulent
Kommuneteam
Marianne Nielsen
Konsulent
Kommuneteam
Iben Søgaard
Projektmedarbejder
Kommuneteam
Heidi Skram
Konsulent
Praksis-/Lab.-team