Fravalg af genoplivning
Opdateret 13. december 2024
Om projektet
Habile borgere over 60 år har fra den 15. januar 2025 ret til at fravælge genoplivningsforsøg i tilfælde af hjertestop (FGVH) jf. ændring af sundhedsloven, Lov nr. 1779 og bekendtgørelse, BEK nr. 1125.
Fravalget registreres af borgerens selv på sundhed.dk eller via papirblanket og træder i kraft 7 kalenderdage efter registreringen.
Sundhedsdatastyrelsen står for implementering og drift af den digitale løsning, som skal understøtte borgerens registrering af fravalget.
Borgerens fravalg skal også vises i en række omsorgs-/journalsystemer, herunder hospitalernes elektroniske patientjournalsystemer (EPJ), lægepraksissystemerne (inkl. speciallæger og lægevagt), de kommunale omsorgsjournalsystemer, de præhospitale patientjournalsystemer (PPJ) og i sundhedsjournalen på sundhed.dk.
I løbet af efteråret 2024 har MedCom og Sundhedsdatastyrelsens samarbejdet om at teste alle systemer for at sikre, at fravalget vises korrekt og tidstro i alle journalsystemer, når det træder i kraft d. 15. januar 2025.
Udstilling af borgerens FGVH v. hjertestop i de kommunale EOJ-systemer
Borgerens FGVH udstilles i kommunerne gennem en tilpasset løsning til Fælles Stamkort (FSK).
De to EOJ-systemer, Nexus og Cura, har implementeret Fælles Stamkort version 2.0, og de fleste kommuner taget det fælles stamkort i brug (se status for implementering i kommunerne).
Med det nye fravalg skal kommunernes løsning opdateres til en ny version af Fælles Stamkort (PDC-DK v. 3.0), som understøtter visning af FGVH.
Øvrige kommunale it-systemer understøtter på nuværende tidspunkt ikke Fælles Stamkort og dermed udstilling af borgerens fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop i it-systemet. Hvis it-systemet har implementeret knapløsning til Sundhedsjournalen, vil fravalget kunne ses der.
KL har indgået aftale med MedCom om at yde implementeringsstøtte til kommunerne, så det sikres, at den tilpassede løsning er teknisk implementeret i alle kommuner inden udgangen af 2024. Der er udpeget kontaktpersoner for alle kommuner.
MedComs implementeringsstøtteopgaver omfatter bl.a.:
- Samarbejde med EOJ-leverandørerne
- Mobilisering af kommunerne
- Sparring vedr. den tekniske løsning
- Videreformidling af nyheder og andet relevans for de kommunale projektledere/kontaktpersoner
- Vejledning og support til kommunerne
- Monitorering af implementering/fremdrift i kommunerne
Til brug for sparring om fælles emner ift. kommunernes implementering er der nedsat en kommunal referencegruppe, som fungerer som en repræsentativ gruppe for kommunerne, som MedCom kan sparre med omkring relevante forhold i implementeringen. Se kommissorium for gruppen.
Implementeringen gennemføres i tæt samarbejde med Sundhedsdatastyrelsen (projektleder) og KL. MedCom rapporterer til hhv. KL og projektets implementeringsstyregruppe for FGVH/FSK.
MedCom varetager også opgaver relateret til opdatering af standard (PDC-DK v. 3.0), samt test- og certificering af leverandører.
Udstilling af borgerens FGVH v. hjertestop i lægepraksissystemerne
Det Fælles Stamkort implementeres i lægepraksissystemerne i løbet af sidste kvartal i 2024.
Dermed opstarter lægepraksissystemerne visning og datasynkronisering med stamkortet i den nyeste version af det Fælles StamKort (PDC-DK v. 3.0).
De første lægepraksissystemer gik i drift med Fælles Stamkort i november 2024, og alle systemer tilkoblet den Nationale Service Platform via PLSP forventes at være i drift inden d. 15. januar 2025, når det bliver muligt for borgeren at registrere sit fravalg.
Se mere om lægepraksissystemernes implementering af Fælles Stamkort.
Vejledninger og materialer fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Styrelsen for Patientsikkerhed har på deres hjemmeside samlet information og videoer til brug for forskellige personalegrupper.
Materialerne omfatter bl.a. vejledning omkring:
- De i alt 6 forskellige fravalg af genoplivningsforsøg
- Hvordan borgeren fravælger genoplivningsforsøg v. hjertestop
- Hvor (i hvilke systemer) borgerens fravalg af genoplivningsforsøg udstilles
- Borgerens mulighed for at fortryde sit fravalg
- Hvad sker der, hvis en medarbejder genopliver en borger, der har fravalgt genoplivningsforsøg?
- Eksempler på cases og hvordan medarbejderen skal reagere i de forskellige cases.
På hjemmesiden kan man også finde de sundhedsfaglige vejledninger på området:
- Vejledning om fravalg og afbrydelse af livsforlængende behandling
- Vejledning om genoplivning og fravalg af genoplivningsforsøg
FAQ
Sundhedsdatastyrelsen har på deres hjemmeside samlet en række spørgsmål og svar omkring fravalg af genoplivningsforsøg v. hjertestop.
MedCom modtager mange henvendelser om, hvorvidt det lægelige fravalg af genoplivningsforsøg v. hjertestop er omfattet af løsningen. Dette er ikke tilfældet på nuværende tidspunkt.
Det betyder, at personalet skal orientere sig på vanlig vis omkring et eventuelt lægeligt fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
Der er stor opmærksomhed på behovet for, at også dette fravalg omfattes af løsningen, men dette afventer politisk beslutning.
Projektdokumenter
Indlæser dokumenter
Kontaktpersoner
Mie Borch Dahl Ballegaard
Konsulent
Kommuneteam
Jeanette Jensen
Konsulent
Kommuneteam