Digital Svangrejournal i almen praksis
Opdateret 24. april 2023
Baggrund
PLO, Lægesystemleverandørerne, PLSP og MedCom har sammen udviklet Digital Svangrejournal til almen praksis. Digital Svangrejournal understøtter de arbejdsgange, almen praksis har i et graviditetsforløb.
Løsningen er lavet som en del af det nationale projekt ”Digital løsning til graviditetsforløb”, som siden 2019 har arbejdet på at udvikle en national ”Graviditetsmappe” med det formål at dele data om graviditetsforløb på tværs af de tre sektorer. Ved fuld national implementering betyder det, at alle tre sektorer henter oplysninger om den gravide i den digitale graviditetsmappe i stedet for den papirbårne vandrejournal, som i dag formidler data mellem de tre sektorer. Udgangspunktet for den digitale løsning er de eksisterende papirbårne journaler: svangerskabsjournalen og vandrejournalen.
Der er gennemført en pilotafprøvning af det samlede forløb i 2022 med deltagelse af praktiserende læger fra Odense, Aabenraa og København. Evalueringen af pilotafprøvningen viste, at almen praksis generelt var tilfredse med Digital Svangrejournal og med muligheden for forudfyldelse af indholdet via spørgeskemaet i MinLæge-appen.
Udbredelse til almen praksis
På baggrund af evalueringen er det besluttet at udbrede Digital Svangrejournal til hele almen praksis sideløbende med, og til dels afkoblet fra, færdiggørelsen af Graviditetsmappen (Gmv2).
Den såkaldt ’afkoblede løsning’ til almen praksis indebærer, at den praktiserende læges første møde med den gravide digitaliseres, uafhængigt af den regionale og kommunale udbredelse. Alle almene praksis vil få adgang til Digital Svangrejournal og den tilhørende mulighed for, at kvinden forudfylder informationer via MinLæge-appen. Oprettelsen af svangerskabsjournalen og vandrejournalen skal ske i Digital Svangrejournal. Lægen kan efterfølgende sende svangerskabsjournalen som en PDF vedlagt en sygehushenvisning (REF01). Vandrejournalen printes og bruges efterfølgende i forløbet som vanligt på papir.
Den afkoblede digitale løsning understøtter dermed første konsultation og muliggør udbredelse i almen praksis inden GMv2 er fuld implementeret i 2025.
Ifølge tidsplanen skal der ske tilpasning og forberedelse af Digital Svangrejournal samt test af lægepraksissystemerne i 2023. Udbredelse sker fra primo 2024.
Første graviditetsbesøg og henvisning
De informationer almen praksis skal indhente ifm. første konsultation kan indtastes i Digital Svangrejournal. Der indgår også et spørgeskema til de gravide, som sendes fra lægesystemet via MinLæge-appen. Spørgeskemaet indhenter oplysninger som lægen og den gravide drøfter ved første konsultation. Besvarelserne overføres automatisk til Digital Svangrejournal, hvor de kan redigeres og suppleres af lægen, inden informationerne sendes til fødestedets visitation.
I pilotafprøvningen var det aftalt, at den praktiserende læge derudover skulle sende en sygehushenvisning (REF01) til sygehuset fra lægepraksissystemet med udvalgte data fra svangrejournalen. Dette blev aftalt for at sikre overleveringen til fødestedet og visitationsflowet.
Oplysningerne fra Digital Svangrejournal skal i den samlede nationale løsning overføres og deles med de andre parter via graviditetsmappen.
På Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside kan du læse mere om den nationale løsning.
Mere information
På Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside kan du læse mere om den nationale løsning.
MedCom har ansvaret for de CDA’er som den nationale løsning skal bruge til at dele data.
Projektdokumenter
Indlæser dokumenter
Kontakt
Rikke Viggers
Konsulent
Praksis-/Lab.-team
Mie Hjorth Matthiesen
Specialkonsulent
Koordinering & Kommunikation