30-års jubilæum
Fra internationale drømme til nære resultater – og en tur ud i rummet
31. oktober 2024 · Læsetid: 4 minutter
Kom med en tur på MedComs 30-årige rejse i internationalt samarbejde.
MedComs første europæiske projekt startede i 1995 og markerede begyndelsen på en rejse, der fortsat er i gang nu snart 30 år efter.
Det overordnede formål – dengang som nu – er gennem dialog og samarbejde med europæiske og internationale aktører at skubbe til den videre udvikling og ibrugtagning af digitale løsninger på sundhedsområdet. Det tror vi bedst gøres ved at opsøge ny viden og selv dele flittigt ud af vores erfaringer og resultater.
Når vi kigger frem i tiden, står EU’s European Health Data Space-forordning (EHDS) på den europæiske scene som fyrtårnet, der oplyser vejen for medlemslandene og sætter klare målsætninger for vores sundhedsdata. Både hvad angår brug og tilgængelighed af data til direkte patientbehandling, men også til sekundær brug, f.eks. ifm. forskning. Noget MedComs arbejde også vil blive påvirket af, men forud er gået mange års internationalt samarbejde, som vi kan trække på.
Det hele startede med CoCo
I 1995 var både MedCom som organisation og ideen om Sundhedsdatanettet ret unik internationalt set. Det ville man gerne udbrede til andre lande, hvorfor man igangsatte det, der blev til CoCo-projektet.
I projektet formede man et konsortium af 10 organisationer fra Europa og Canada, og den langsigtede strategi var at opbygge nationale sundhedsdatanet efter de samme principper, som man gjorde i Danmark, og opbygge et fælles datanet og fælles standarder.
Siden fulgte en lang række europæiske projekter med forskellige formål, størrelse og geografi. I 2010’erne var der meget fokus på telemedicinområdet, som var et stort internationalt emne.
Hos MedCom og i tæt samarbejde med Region Syddanmark og europæiske organisationer blev telemedicin afprøvet; både hvad angik patientbehandling, infrastruktur og markedsvilkår. Det ses bl.a. i følgende projekter:
- BetterBreathing afprøvede digitale løsninger til behandling af borgere med KOL i en række europæiske lande.
- Baltic eHealth forsøgte at etablere et baltisk sundhedsdatanet.
- R-Bay afdækkede markedet for og lagde grundstenene til en international platform for køb og salg af diagnostiske services af røntgenbilleder.
Store drømme og varierede resultater
Drømmene var store dengang, ligesom ideerne var ambitiøse og resultaterne lovende. Succeserne varierede dog, i hvert fald hvis man ser på udbredelsesgraden af løsningerne.
Der er i dag ikke nogen direkte MedCom-kopi i andre lande, og Sundhedsdatanet er ikke et nordisk eller baltisk datanet. Små 20 år efter Better Breathing-projektet er telemedicin inden for kronikerområdet efterhånden ret udbredt. Men der er fortsat mange telemedicinske løsninger, som kun anvendes lokalt og relativt snævert trods gode resultater.
I Danmark er telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL via Fælles Udbredelse af Telemedicin (FUT) dog under udrulning til alle regioner og kommuner.
Et internationalt netværk
Et andet – men meget værdifuldt – resultat af projekterne var det netværk af internationale samarbejdspartnere, som blev opbygget og udvidet projekt for projekt. Nogle af aktørerne er regioner og organisationer, som vi i MedCom stadig den dag i dag har et tæt samarbejde med. Og det giver nogle helt særlige relationer og muligheder for erfaringsudveksling, når man har været på den samme rejse.
Rejsen er for ingen af os slut endnu, idet mange af de lande som tidligt har digitaliseret sundhedssektoren, nu også står i en brydningstid, hvor dele af fundamentet for digitalisering ældes og skal moderniseres.
Tættere på det nære og kernen i vores arbejde
Gennem de seneste 10 år har fokus i vores internationale udsyn været rettet mere mod MedComs kerneopgaver; standardisering, interoperabilitet og implementering, samt den strategiske og politiske retning. Målet har været at levere konkrete resultater og vise, hvor de europæiske projekter og det internationale samarbejde har sat deres aftryk i dansk sundheds-it.
For at nævne nogle få, så var Antilope-projektet startskuddet til MedComs kvalitetssystem for test og certificering (KSS), Trillium II-projektet var et af vores første møder med FHIR-standarden, og det igangværende xShare-projekt er vores første erfaring med reel ibrugtagning af det fælles europæiske sundhedsdataudvekslingsformat (European Electronic Health Record Exchange Format (EEHRxF)). Blikket er rettet mod nye projekter, særligt ”rumrejser” med mulighed for at komme meget tættere på det europæiske health data space.
Det handler om mere end projekter og teknologi
Selvom det kan være svært at nedkoge videndeling til specifikke handlinger og resultater, så er det at kende vores omverden, lære af deres erfaringer og være vidne til andres udvikling også nøglen til vores egen videre proces.
Nogle af de centrale organisationer og netværk, som MedCom har stor praktisk gavn af, er EHTEL, HL7 (både HL7 International og den danske affiliate), eDelivery samt det nordiske FHIR-netværk.
MedComs viden og mangeårige rejse bruges også aktivt af andre lande. Bl.a. i Mexico og Brasilien har MedCom i de senere år haft en andel i deres rejse mod mere digitalisering af sundhedsvæsenet.
30 år tilbage og frem i tiden
MedComs europæiske samarbejde og internationale udsyn går ikke bare 30 år tilbage, men fortsætter forhåbentlig også de næste 30 år. For læring og videndeling bliver aldrig umoderne eller uaktuelt.
Derfor har vi også styrket vores interne organisering, så vores internationale position kan fastholdes, og vi aktivt kan indarbejde ny viden i MedComs kerneopgaver.
På det seneste er det internationale team blevet betydeligt forstærket med teknisk ekspertviden, der særligt giver os mulighed for at komme helt tæt på EEHRxF-dataudvekslingsformatet og den konkrete og tekniske implementering af EHDS-kravene i de kommende år.
Du kan læse mere om vores internationale arbejde, se teamet eller dykke ned i nogle af de gamle EU-projekter fra tidligere MedCom-perioder.