Bindeleddet i det digitale sundhedsvæsen

Søgning

Modernisering

Roadmap for FHIR-standarder

Opdateret 6. august 2024

FHIR-roadmappet har fungeret som et analyseprojekt i 2023-24, hvor MedCom har haft dialog med vores mange interessenter for til sidst at præsentere det samlede arbejde i et roadmap.

Ambitionen med roadmappet har været at give konklusioner og anbefalinger om, i hvilken takt man bør omlægge MedComs standardkatalog til FHIR, herunder hvor man med fordel ændrer på datadelingsparadigme i forbindelse med moderniseringen.

En fastlæggelse af bølgeplan for det samlede MedCom-standardkatalog er dog svært uforudsigeligt, da der er mange faktorer, der påvirker den optimale rækkefølge.

Vores oprindelige forslag til rækkefølgen var valgt ud fra en vurdering af, hvor de forretningsmæssige behov var størst, men andre faktorer som udbud, ressourcer, finansiering og årshjul i sundhedsvæsenets sektorer må også tages i betragtning.

Derfor er konklusionen nu, at moderniseringen udføres i den takt som parterne melder ind.

Med afsæt i FHIR-roadmappets konklusioner, kan vi nu påbegynde dialogen om, hvordan de næste skridt skal tages. Og her starter vi med en analyse af henvisningsflowet.

Behov for kortsigtede løsninger

Parallelt med de langsigtede moderniseringstiltag, som FHIR-roadmappet omhandler, er der på den kortere bane også behov for at tage stilling til håndtering af sundhedsfaglige behov for ændringer i hhv. MedComs laboratoriestandarder og for sygehus-kommune-kommunikationen.

Standarderne anvendes dagligt i hele landet, men halter indholdsmæssigt i stigende grad efter de sundhedsfaglige behov for tværsektoriel dataudveksling. Og det udhuler standardernes værdi i den daglige drift af det samarbejdende sundhedsvæsen, herunder den digitale understøttelse af patientsikker ansvarsoverdragelse.

Hvis migreringsplanen for omlægning til FHIR-meddelelser trækker ud, kan de aktuelle forretningsmæssige behov for indholdsmæssige justeringer af laboratoriestandarder ikke afvente FHIR-modernisering. Vi anbefaler derfor at revidere de eksisterende EDIFACT- og OIOXML-standarder til nye versioner.

Derfor fortsætter MedCom i 2 sideløbende spor:

  1. Drøftelser med Sundhedsjournal 4-projektet, SP-Link-projektet og Columna Axon-projektet om koordinering af den samlede, landsdækkende digitale understøttelse af hjemmepleje-sygehus-samarbejdet.
  2. Igangsættelse af de praktiske forberedelser til den mest påtrængende revidering af de eksisterende EDIFACT- og OIOXML-standarder på laboratorieområdet, med henblik på endelig beslutning i MedComs styregruppe i 2. halvår 2024.

Baggrund

MedCom igangsatte i juni 2019 udarbejdelsen af et roadmap for udfasning af EDIFACT som led i MedComs projekt om modernisering af standarder.

Processen har involveret en afdækning af landskabet hos relevante systemleverandørerne. Første udkast til roadmap blev herefter sendt i høring hos systemleverandørerne, ,mens andet udkast efterfølgende var hos regionerne (RITA), kommunerne (KL og KOMBIT) samt almen praksis (PLO og PLSP). Konklusionen har været klar i forhold til, at EDIFACT ikke skal erstattes af OIO-XML, men at man overgår til HL7 hurtigst muligt og senest i 2030.

På baggrund heraf har MedCom sammen med Rambøll opsummeret analyseprocessens konklusioner for overgang fra EDIFACT til HL7 FHIR som følgende:

  • Der er for mange tekniske formater i dag for de standarder, som vedligeholdes af MedCom. Det er nu en målsætning i dansk sundhedsvæsen at anvende de åbne, internationale HL7-standarder på it-området, HL7 CDA til dokumentdeling og HL7 FHIR til meddelelsesforsendelse.
  • EDIFACT og OIOXML har begrænsninger på det sundhedsfaglige og tekniske område, der gør det hensigtsmæssigt at forlade dem.
  • HL7-standarderne er opbygget med sundhedsvæsenet for øje og er baseret på denne sektors informationsbehov. Det betyder en bedre understøttelse af sundhedsfagligt indhold.

Overgangen følger disse principper:

  • Sundhedsfaglige perspektiver og problemstillinger driver skift af standarder frem for tekniske perspektiver.
  • Fokus i overgangen er på datadelingen mellem systemerne, mens de interne forhold i fagsystemerne er out of scope.
  • Overgangen skal i videst muligt omfang tilrettelægges med konverteringsmekanismer, så afsendere og modtagere kan gennemføre overgangen i egen takt.
  • Konvertering af meddelelser må ikke betyde, at modtager får tab af data. I transporten og modtagelsen skal det sikres, at brugerne får alle sundhedsfagligt relevante oplysninger.
  • Ansvaret for mapning flyttes fra afsenders system til de systemer, der ikke migrerer til FHIR, for at belønne first-movers. Der udvikles en midlertidig mapningsløsning til hjælp for de systemer, der ikke implementerer HL7 FHIR.
  • Der skal udarbejdes et nationalt grundlag for HL7 FHIR for at sikre interoperabilitet og effektiv udvikling af standarder. Dette arbejde sker i regi af HL7 Danmark med udarbejdelse af FHIR-basisprofiler DK-core. Her varetager MedCom som forvalter kvalitetssikring, høring og sagsbehandling i Det nationale råd for standarder og arkitektur (RUSA) med henblik på optagelse i Sundhedsdatastyrelsens standardkatalog.
  • Roadmap for overgangen skal være robust i forhold til eventuel modernisering af infrastruktur med overgang til den nye infrastruktur, EHMI (Enhanced Healthcare Messaging Infrastructure).
  • Udviklingen og vedligeholdelsen af nye HL7 FHIR-standarder skal ske i overensstemmelse med MedComs governancemodel for standarder, og dermed at der sker en uændret styring af nationale standarder.

Status på FHIR-moderniseringen

De første standarder, der er blevet revideret som FHIR-standarder, er:

Advis om sygehusophold og korrespondancemeddelelse idriftsættes med forsendelse i det nuværende VANS-netværk, mens kommunale prøvesvar idriftsættes med en produktionspilot af den nye EHMI-infrastruktur.

Projektdokumenter

Indlæser dokumenter

Kontakt

Portrætfoto af Michael Johansen

Michael Johansen

Chefkonsulent

Internationalt team

Portrætfoto af Lars Hulbæk

Lars Hulbæk

Direktør