Bindeleddet i det digitale sundhedsvæsen

Søgning

Standarder

CDA

Opdateret 1. marts 2023

CDA-logo

Hvad er CDA?

CDA, som står for Clinical Document Architecture, er et standardformat udarbejdet af den internationale standardiseringsorganisation HL7.

CDA-dokumenter er en måde at strukturere klinisk indhold, der indeholder nogle generelle informationer og informationer der understøtter en specifik kontekst. MedCom har, i samarbejde med øvrige parter, profileret en række CDA-dokumenter, så de passer til en dansk kontekst og danske projekter.

CDA-dokumenterne deles over en national infrastruktur der ejes af Sundhedsdatastyrelsen (SDS Patientindeks). Dokumentationen for CDA-dokumenterne, MedCom er ansvarlig for, findes på SVN.

Hvilke MedCom-projekter indgår CDA i?

MedCom har udarbejdet CDA-dokumenter til projekterne:

Derudover har MedCom defineret en CDA-Header, der indeholder generisk information der anvendes på tværs af danske CDA-profiler. Dokumentation af CDA-Header findes på SVN.


Hvad er CDA?

CDA er udviklet af HL7 til at dele sundhedsinformationer, struktureret i dokumenter. Alle CDA-dokumenter er baseret på XML og er en repræsentation af HL7’s Reference Information Model (RIM).

CDA-dokumenter er kendetegnet ved:

1. At alt relevant information om en given kontekst er samlet i ét dokument. Dette inkluderer ansvarlige personer og patienten eller borgeren, som dokumentet omhandler

2. At et dokument vil eksistere i en lang periode

3. At dokumentet indeholder, foruden struktureret data, en ’human-readable’ tekst, hvormed relevante personer kan læse indholdet af dokumentet med simple værktøjer

CDA-dokumenterne har desuden en særlig struktur, hvor generelle informationer, der er behov for i alle dokumenter, er indeholdt i en CDA-Header, og de mere kontekstspecifikke informationer er i en CDA-body.

HL7 har udarbejdet en række generiske CDA-dokumenter. Før disse kan implementeres i en dansk kontekst, skal de tilpasses, således de understøtter de danske behov. Denne tilpasning dokumenteres i en Implementation Guide for hver dokumenttype, f.eks. stamkort eller spørgeskemadefinition.


Kontakt CDA-teamet

Portrætfoto af Rune

Rune Hvid Schøler Kristensen

Konsulent

Standardteam

Portrætfoto af Søren

Søren Gammelgaard

Konsulent

Standardteam

Portrætfoto af Thea

Thea Mentz Sørensen

Konsulent

Standardteam