Standarder
CDA
Opdateret 1. marts 2023
Hvad er CDA?
CDA, som står for Clinical Document Architecture, er et standardformat udarbejdet af den internationale standardiseringsorganisation HL7.
CDA-dokumenter er en måde at strukturere klinisk indhold, der indeholder nogle generelle informationer og informationer der understøtter en specifik kontekst. MedCom har, i samarbejde med øvrige parter, profileret en række CDA-dokumenter, så de passer til en dansk kontekst og danske projekter.
CDA-dokumenterne deles over en national infrastruktur der ejes af Sundhedsdatastyrelsen (SDS Patientindeks). Dokumentationen for CDA-dokumenterne, MedCom er ansvarlig for, findes på SVN.
Hvilke MedCom-projekter indgår CDA i?
MedCom har udarbejdet CDA-dokumenter til projekterne:
- Et Samlet Patientoverblik
- Aftaler (APD-DK)Stamkort (PDC-DK)
- Careplan (CPD-DK) (under udvikling)
- Forløbsplaner
- Genoptræningsplan
- Patient Rapporterede Oplysninger (PRO)
- Spørgeskemadefinition (QFDD-DK)
- Spørgeskemabesvarelse (QRD-DK)
- Person Health Monitoring Report (PHMR-DK)
- IT-løsning for gravide
- Graviditetskort (MADC-DK) (under udvikling)
- Graviditetsplan (GCP-DK) (under udvikling)
- Resume (PRVS-DK)
- Målinger (CMR-DK)
Derudover har MedCom defineret en CDA-Header, der indeholder generisk information der anvendes på tværs af danske CDA-profiler. Dokumentation af CDA-Header findes på SVN.
Hvad er CDA?
CDA er udviklet af HL7 til at dele sundhedsinformationer, struktureret i dokumenter. Alle CDA-dokumenter er baseret på XML og er en repræsentation af HL7’s Reference Information Model (RIM).
CDA-dokumenter er kendetegnet ved:
1. At alt relevant information om en given kontekst er samlet i ét dokument. Dette inkluderer ansvarlige personer og patienten eller borgeren, som dokumentet omhandler
2. At et dokument vil eksistere i en lang periode
3. At dokumentet indeholder, foruden struktureret data, en ’human-readable’ tekst, hvormed relevante personer kan læse indholdet af dokumentet med simple værktøjer
CDA-dokumenterne har desuden en særlig struktur, hvor generelle informationer, der er behov for i alle dokumenter, er indeholdt i en CDA-Header, og de mere kontekstspecifikke informationer er i en CDA-body.
HL7 har udarbejdet en række generiske CDA-dokumenter. Før disse kan implementeres i en dansk kontekst, skal de tilpasses, således de understøtter de danske behov. Denne tilpasning dokumenteres i en Implementation Guide for hver dokumenttype, f.eks. stamkort eller spørgeskemadefinition.
Kontakt CDA-teamet
Rune Hvid Schøler Kristensen
Konsulent
Standardteam
Søren Gammelgaard
Konsulent
Standardteam
Thea Mentz Sørensen
Konsulent
Standardteam